Handbal Foreholte

logo handbal vereniging Foreholte

Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag

Handbal is een geweldige sport. De één sport voor ontspanning, de ander als uitlaatklep en de volgende om sportieve topresultaten neer te zetten. Maar allemaal hebben ze gemeen dat we ons er goed bij willen voelen.

Soms gebeuren er dingen waardoor de lol eraf gaat. Als je wordt lastiggevallen, vervelende opmerkingen en grappen te horen krijgt of als er ongewenste aanrakingen zijn. Dit noemen wij grensoverschrijdend gedrag. Het maakt iemand onzeker en kan vernederend en pijnlijk zijn. Ook brengt het vragen met zich mee. Waar ligt de grens tussen een grapje of een onprettige of onveilige situatie? Tussen een compliment en een ongepaste versierpoging? Er is sprake van grensoverschrijdend gedrag als iemand het gevoel heeft dat zijn/haar grens wordt overschreden. 

Het belangrijkste is dat er niets gebeurt dat jij niet wilt. Als je wordt lastiggevallen vind je het misschien heel moeilijk om er iets van te zeggen. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Blijf er niet mee zitten! Als iemand anders ook weet wat er gebeurt, kun je er samen iets aan doen.

Daarnaast hebben we met elkaar de verantwoordelijkheid om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en er opvolging aan te geven als het helaas toch gebeurt. Door alert te zijn, in gesprek te gaan, elkaar aan te spreken en niet weg te kijken en te melden als grenzen in je omgeving worden overschreden.

Binnen onze vereniging hebben wij een vertrouwenspersoon waar je contact mee kan opnemen, vragen kunt stellen en om advies kunt vragen. Daarnaast heeft ook het NHV uitgebreide informatie beschikbaar over dit onderwerp op hun.