Spannend

Door Manon Moriën:

Deze week wil ik het hebben over de spanning die mee komt tijdens wedstrijden en wat het met je doet. De betekenis van spanning luidt:  “een toestand dat jij of andere mensen onrustig of zenuwachtig zijn over iets”. Als ik naar mezelf kijk ben ik niet een persoon die snel zenuwachtig is maar wel iemand die op kan gaan in de spanning van een gebeurtenis en me mee laat slepen in de emoties die daar bij komen. Zoals ook de afgelopen week. Het begon allemaal vrijdag middag, ik had om 12:30 pauze op mijn werk en precies toen begon de WK wedstrijd van Nederland tegen Noorwegen. De spanning voelde ik mijn lijf binnen glijden toen de wedstrijd steeds meer richting het einde toe ging, jullie weten allemaal wel wat er gebeurt is dus dat zal ik niet meer herhalen, maar bij het eindsignaal was ik opgelucht en kon ik weer rustig verder met mijn werk.
Zaterdagavond tijdens de wedstrijd van DS2 die ook pas in de laatste secondes beslist werd, zat ik vol spanning toe te kijken hoe de meiden waarmee je 3x in de week traint het zo hard gunt om de punten in Voorhout te houden. Helaas lukte dit niet.. en zag je de ontlading juist aan de andere kant uitbundig. Oke het zakt weer een beetje weg, snel opladen voor mijn eigen wedstrijd en tijdens de warming up de focus zoeken. Dat is altijd de tactiek die ik probeer te volgen om zelf zo goed mogelijk te kunnen presteren. Het spel tempo ligt hoog en wij hadden moeite in de dekking om grip te krijgen op de meiden uit Heemskerk. 2e helft begon niet best maar we “vochten” ons terug en de voorsprong gaven we niet meer weg. Hierbij waren ook de laatste paar minuten weer heel belangrijk en keek ik toe hoe mijn teamgenoten de rust bewaarde, aanval rustig op zette en de tijd vol speelden. Dit gebeurde goed en gelukkig bleven er 2 punten bij ons.

Zondag ochtend was het weer de beurt aan de Nederlandse dames, de eerste wedstrijd in de hoofdronde was tegen Duitsland. Na de overwinning op Noorwegen leek het er op alsof de dames goed in het toernooi gegroeid waren en iedereen aan zouden kunnen, in ieder geval dat dacht ik. Duitsland had een uitstekende keeper staan en de meiden van NL konden geen verschil maken. Vol spanning lag ik in mijn bed te kijken naar de wedstrijd en hoopte ik (en ik denk zoals vele) dat er aan het einde nog een slotoffensief zou komen, maar helaas in tegendeel, het geluk lag niet aan de kant van oranje. Maandag ochtend weer een wedstrijd, weer vanuit mijn bed, en weer de spanning dat het tegen Denemarken wel zou gaan lukken. Ook weer hoopte ik dat er in de laatste paar minuten een wondertje kwam maar ook hier lukte het niet om een overwinning te boeken. De spanning bleef want de meiden waren nu afhankelijk van andere teams of ze nog wel door mochten naar de halve finales. Eerst maar een dagje rust.

Helaas mijn spanning had niet een dagje rust, dinsdag avond stond een bekerwedstrijd tegen Quintus A1 op het programma. Ja het is toch wel de bedoeling dat we van die jonge meiden moesten gaan winnen, het is tenslotte een jeugd team! Overdag was ik gewoon lekker aan het werk, niks aan de hand dus. In verband met een vroeg tijdstip van de wedstrijd en de wel bekende drukte rond Wassenaar en Den Haag, vertrokken we een uur eerder. Allemaal de auto in en op de radio hoorde we het bericht dat de drukte op de wegen meer was dan normaal, lekker dat hebben wij weer. Nog steeds geen spanning want het komt allemaal wel goed (iets wat eigenlijk altijd wel door mijn hoofd heen gaat). In de app groep kwam al aankomst tijden voorbij en het bleek dat een groot deel van het team pas 15 min voor tijd aan zouden komen. Geen praatje vooraf, iedereen voor zich warmlopen en met een klein groepje de keepers warm gooien. Tijdens de laatste worden voor het startsignaal kwam het bord naar voren met de begin opstelling. De wedstrijd had een hoog tempo en ging Quintus ging er al snel met een voorsprong van 4 punten er van door. Onze dekking stond niet goed en aanvallend moest er meer bewogen worden, het ging al wel iets beter richting de rust waar we gelijk kwamen met 19-19. 2e Helft ging in de dekking beter, geen afstandschoten meer en vaker een onderschepping voor een snelle tegenaanval. Helaas was de passing niet scherp waardoor een veilige voorsprong uitbleef. Oftewel de spanning liep op naar mate de eindtijd dichterbij kwam. Gelukkig stonden we nog wel voor en ook deze keer probeerde we de wedstrijd uit te spelen. Zelfs nog in de laatste minuut met een voorsprong van 2 punten bleef de spanning aanwezig want Quintus gaf niet op en ging offensiever verdedigen, nog een onderschepping en een break out maar wij liepen goed terug. Het schot was mis en nog een halve minuut de tijd voor ons om de wedstrijd uit te spelen. Toen pas wist ik dat de wedstrijd in de pocket was en zakte de spanning weg. Wij maakte nog 1 doelpunt en daar klonk het eindsignaal, door naar de volgende ronde! 

Woensdag was de dag waarop het moest gaan gebeuren voor het Nederlands team. Er waren een aantal dingen die moesten gebeuren zodat Nederland nog door kon stromen. Als eerste moest er gewoon gewonnen worden van Noord-Korea. Nederland had goed gedaan aan een dag rust en ging snel van start. Al gouw was er een voorsprong van 10 punten en zo stoomde ze door in de 2e helft maar daar kwamen de Koreanen toch nog een beetje terug. Gelukkig was de voorsprong ruim genoeg opgebouwd dat de tegendoelpunten gepermitteerd konden worden en won Nederland! Oke nu moest Servië winnen of gelijk spelen tegen Denemarken, ze speelde gelijk, het enige wat nog tegen stond was de wedstrijd Noorwegen-Duitsland. Dit mocht niet in een gelijk spel eindigen, één van de twee (maakt niet uit wie) MOEST en ZOU winnen anders was het alsnog over en uit. Ik was op school, kon geen live beelden vinden op internet maar toen opende ik Instagram waar FotoReza (handbal fotograaf) de beelden live via zijn account deelde! Noorwegen stond voor met 2 punten en hopelijk is er niet, zoals je wel is uit de voetbalwereld hoort dat er van te voren afgesproken is dat ze beide voor een gelijk spel gaan want dan gaan ze allebei door naar de volgende ronde. Oke Noorwegen neemt de rust met nog 10 minuten spelen en een voorsprong van 3 punten. Gelukkig, dit is een teken dat zij dus echt voor de winst willen gaan! De spanning loopt op, want zal het dan toch lukken? En jahoor! Noorwegen wint, Nederland is door!

Wat een opluchting allemaal.

Geplaatst op 12/12/2019, in Algemeen. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Cor Bakker

    Leuk geschreven Manon.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: