Terugblik op Kampioenschap – Deel 1 (Dames 1)

Handbalvereniging Foreholte dames 1 vervult sprookjes. Het seizoen 2016-2017 was er één die in de geschiedenisboeken zal gaan als spectaculair en ongelofelijk.

De handbaldames van HV Foreholte uit Voorhout begonnen het seizoen 2016-2017 in de landelijke eerste divisie handbal zeker niet als topfavoriet. Het team uit de Bollenstreek was pas in 2015-2016 voor het eerst deelnemer aan die divisie en wist daar te stunten met een vijfde plek en een ticket voor de nacompetitie om promotie naar de eredivisie. In 2016-2017 was het grote doel om een stabiel team te worden in de top van de eerste divisie, de jeugdopleiding klaar te stomen voor het grote werk, en het opleidingsteam dichter naar het niveau van de selectie te werken. En natuurlijk had coach Ricardo Clarijs grotere plannen, en “grapte” hij weleens over een kampioenschap, maar voor buitenstaanders, en zelfs veel speelsters uit de selectie, klonk dit niet realistisch.

Het seizoen startte goed, de eerste acht wedstrijden werden gewonnen door het team, en daarmee werd direct de doelstelling van het jaar behaald: een periodetitel winnen. Het team begon te geloven dat ze wedstrijden konden domineren met hun eigen spel, hadden de verdediging veel beter op orde dan voorafgaande jaren, en konden op verschillende manieren doelpunten scoren. Het team was duidelijk gegroeid en speelde volwassen-tophandbal. Maar wel in de wetenschap dat de twee topteams uit deze competitie, Quintus en de torenhoge favoriet DSVD uit Deurningen, nog in het verschiet lagen. Uit bij Quintus kreeg Foreholte het eerste verlies te verwerken, 25-24. Een nipte nederlaag en een nederlaag met perspectief. Want het team had niet optimaal gespeeld en miste te veel kansen. Hiermee moest Foreholte de eerste plaats in de competitie ook overdragen aan DSVD. Drie weken later stond in de bomvolle eigen sporthal De Tulp de kraker op het programma. Foreholte, als nummer twee in de competitie, mocht koploper DSVD ontvangen, dat één punt voorsprong had. Een zinderende handbalshow waarin DSVD continu het voortouw had, kantelde in de laatste tien minuten. Foreholte werkte een achterstand van vijf doelpunten weg en kwam op gelijke hoogte. Het eindsignaal klonk bij 26-26, maar dit telde als een morele overwinning voor de Voorhoutsen, die wisten dat als de wedstrijd één minuut langer geduurd had, ze zelf hadden gewonnen.

Daarna kwam een serie van tien wedstrijden die Foreholte wist te winnen. Niet altijd met flitsend spel, maar wel als een aanstaand kampioen; volwassen, degelijk, een stabiele defensie en verschillende doelpuntenmakers. Toen in midden februari ook Quintus thuis werd verslagen, lag de weg naar het kampioenschap nog volledig open. DSVD had tussendoor twee punten laten liggen, en stond daarmee één punt achter Foreholte. Op 11 maart 2017 was de wedstrijd waar heel handbal minnend Nederland naar uitgekeken had; de titanenstrijd tussen DSVD en Foreholte in Deurningen. De Voorhoutse formatie ging met vertrouwen deze wedstrijd in, de afgelopen periode waren ze steeds meer gaan geloven in de woorden van Clarijs, het kampioenschap en daarmee een geweldige stunt, was echt mogelijk.

Met een bus vol supporters, live-verslag voor de lokale radio, en sfeeracties van de fanclub startte men aan de wedstrijd in Deurningen. Een geweldig spannende wedstrijd. Beide teams lieten elkaar niet los, en de gehele wedstrijd was het verschil niet meer dan twee doelpunten. Met nog 25 seconden te spelen stond het 26-26, dezelfde stand als enkele maanden eerder, en nam Clarijs een time-out. Foreholte had genoeg aan één punt, maar wil altijd het hoogst haalbare. Het strijdplan wat in de voorgaande weken was afgesproken werd nog één keer herhaald, en met nog tien seconden te spelen scoorde Dana Vincenten de bevrijdende 26-27 in Voorhouts voordeel. Hiermee werd het seizoen 2016-2017 er één die in de geschiedenisboeken zal gaan als spectaculair en ongelofelijk. Want met nog drie wedstrijden te gaan en drie punten voorsprong, kon het kampioenschap Foreholte bijna niet meer ontgaan.

Toen die week er na in een volle Tulp DSS met klinkende cijfers (42-18) verslagen werd, konden de festiviteiten georganiseerd worden. De week erna, op 25 maart 2017, kon Foreholte geschiedenis schrijven. Uit in Den Haag, tegen Hercules, was één punt voldoende voor het kampioenschap. Foreholte won deze wedstrijd overtuigend, en de 250 meegereisde supporters vierden feest op de tribunes. Kampioen met maar drie verliespunten: één nederlaag (van één punt verschil), en één gelijk spel; een huzarenstukje.

Foreholte is een topclub in hart en nieren, ook in de manier waarop ze dit soort successen vieren. Want de laatste wedstrijd van het seizoen, Foreholte – United Breda, werd een huldigingswedstrijd die zijn weerga niet kent in de handbalwereld. Een geweldige handbalshow op het veld, een prachtige entourage in de sporthal, een professionele huldiging en de bondscoach die de kampioensbeker kwam uitreiken. Als kers op de taart de rondrit door Voorhout, en 1 april werd voor alle handballiefhebbers in de Bollenstreek een prachtige herinnering.

Volgend seizoen speelt Foreholte in de eredivisie, het hoofdpodium van Nederland, zonder de 27-jarige trainer/coach Ricardo Clarijs. Hij dwong dankzij de prestaties van zijn dames een transfer af naar hoofdmacht VOC Amsterdam, die hij als interim-trainer op 20 mei ook nog landskampioen maakte. Maar Foreholte verschijnt daar met een volledige selectie en een flinke dosis vertrouwen, want dit team is tot alles in staat, is dit seizoen wel gebleken!

Geplaatst op 13/06/2017, in Dames 1, Seizoen 2016 / 2017. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.