Daan en Anouk goes JSO

Daan en Anouk goes JSO. Wat is dit nu weer? Anouk en Daan hebben zich aangemeld voor de jonge scheidsrechters opleiding. Een landelijke opleiding voor jonge scheidsrechters die wat meer willen. Van de gelegenheid willen we gebruik maken om wat te vertellen over deze opleiding en wat Daan en Anouk voor inspanningen moeten doen om deze opleiding te halen.

De jonge scheidsrechers opleiding komt voort uit het oude jonge scheidsrechters project. De opleiding duurt ongeveer een jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De opleiding is gestart afgelopen oktober en bij het uitkomen van Het Boekie hebben ze al drie bijeenkomsten achter de rug. In principe iedere maand een zaterdag. De eerste bijeenkomst was in Oosterbeek en de anderen in Breda.

Het speciale van deze cursus is dat gedurende de cursus begeleiding is en er kansen zijn, kansen om in korte tijd veel bij te leren. Binnen het theoretische gedeelte wordt dieper ingegaan op spelregels, tactiek en techniek van het handbalspel. Praktijk bestaat uit het fluiten van wedstrijden buiten de vereniging maar ook het fluiten van (internationale) toernooien. Bij de wedstrijden is de eigen begeleider en soms één van de docenten of begeleiders van de cursus. Tijdens de toernooien is er volop begeleiding door de begeleiders en docenten van de JSO.

Er worden minstens drie toernooien gefloten, toernooien met niveau, denk aan het DSS toernooi in Heemskerk, Aalsmeer toernooi en een NK-jeugd. Vanuit de JS opleiding gaan er normaal gesproken minimaal 5 koppels naar de Partille-cup in Zweden (www.partillecup.com) het grootste (jeugd)handbaltoernooi ter wereld met minimaal 12.000 deelnemers en met meer dan 40 nationaliteiten.

In het eerste weekeinde van september wordt de proeve van bekwaamheid afgelegd om het certificaat te verkrijgen. De proeve van bekwaamheid wordt gehouden tijdens de Limburgse Jeugdhandbal dagen. Van Daan en Anouk wordt verwacht dat ze wekelijks huiswerk inleveren, dit bestaat uit verslagen van hun wedstrijden maar ook andere soorten opdrachten. Dit gaat via de begeleiders naar de cursusdocenten die daarop terugkoppeling geven.

Door het inschrijven voor deze cursus fluiten Daan en Anouk nu ook buiten de deur en krijgen wedstrijden op maat voor de ontwikkeling. Deze wedstrijden worden uitgezocht door de begeleiding in overleg met het NHV en de cursusleiding.

Door deze cursus ontstaan er mogelijkheden, veel jonge scheidsrechters zijn Daan en Anouk al voor gegaan en de eerste scheidsrechters vanuit de JS fluiten inmiddels internationaal. Voorbeelden zijn de gebroeders Geraerts, Schols/Zuylen en Wolbertus/Weymans.

Angelique en Natasja den Elzen

Debuut van Daan en Anouk bij Schipluiden A1 – DIOS A1

Geplaatst op 04/12/2014, in Scheidsrechters. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.